נדב שדה הוא גיאוגרף ומתכנן, הבעלים של "שדות - תכנון. תיירות. סביבה"
כמה מילים על זיהום אור,
בשנים האחרונות, אני שם לב לתופעה שהולכת ומחריפה: לא רואים את הכוכבים. אני מנסה ללמד ילדים לזהות את כוכב הצפון וקשה... אפילו כשיוצאים לשטחים החקלאיים מחוץ ליישובים של בקעת הנדיב, השמיים זוהרים ולא בגלל הכוכבים. נסו לחפש את העגלה הגדולה, הקסיופיאה וכוכב הצפון בין חדרה לגדרה (ואפילו מעבר) ותתקשו לזהות. זה קורה כי התאורה מהערים, המושבים והכבישים שלנו "זולגת" לכיוון השמיים. היא חזקה מדי, מכוונת לאו דווקא לאן שחשוב ודולקת בכל שעה משעות הלילה. הזליגה הזו נקראת "זיהום אור" והיא משפיעה לא רק על הנראות של הכוכבים אלא משבשת השעון הביולוגי של בני אדם ובעלי חיים. בשנים האחרונות עולה המודעות למושג הזה וגם בישראל הוא מתחיל להיכנס לקונצנזוס, ואפילו חלק מהחברות שמנהלות תשתיות ארציות החלו להבין "שמים אפשר להוביל גם בחושך" (ראו סרטון כאן).
כשמדברים ביום יום על יחידות תאורה, משתמשים בד"כ בשני מושגים שונים:
לומן - יחידה שמשמשת למדידה של עוצמת האור הנקלטת בעין האנושית.
לוקס - יחידה שמשמשת למדידת שטף אור בשטח מסוים (מספר לומנים למטר).
הטבלה הזו שנלקחה מתוך מסמך של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה משנת 2017 (קישור למסמך המלא כאן) מציגה עוצמות הארה ביחידות לוקס. כאשר אור היום הוא החזק ביותר עם עוצמה של 103,000 לוקס ולילה בלי ירח יהיה בעוצמת הארה של 0.001 לוקס. אז כשתאורה של מגרשי חניה, כבישים, רחובות, בתים וכו' זולגת לשמיים, פלא שלא נראה את הכוכבים?
לפני כמה חודשים טסתי לגרמניה, המטוס איחר ונחתנו אחרי השקיעה. שעתיים וחצי נסיעה מבאדן-באדן ל- באד מרגנטהיים (מעין כפר יונה מקומית) והכל בחשיכה. בהתחלה לא שמתי לב שהכבישים חשוכים, כי דווקא רואים מצוין, אבל פתאום נפל לי האסימון שאין תאורת כבישים מחוץ לערים! הכל חשוך וחוץ מהכביש עצמו, לא רואים כלום.
חשבתי על זה, שבישראל, כשיש כביש חשוך - זה ממש מסוכן. כי לא רואים את הסימונים המטושטשים ו...
ואז הבנתי כמה זה פשוט, הכבישים מסומנים מעולה. פסים לבנים, רחבים וזוהרים ומעקה הפרדה גבוה באמצע הכביש שגם מגן מסינוורים, הופכים אותו לכביש שאפשר לנהוג בו גם בחושך. בנוסף, זה גם חסכוני כי לא מוציאים הון על תאורה...
לסיכום:
למקרה ששאלתם, בישראל על אף המודעות הגוברת, תאורה משמעותה ביטחון ובטיחות, וכבישים חדשים בלב המדבר החשוך מתוכננים עם תאורה רבה. מה שאתם יכולים לעשות כמתכננים ואדריכלים זה לשים לב לנושא התאורה ולמנוע זליגה של אור לעבר השטחים הפתוחים והשמיים, אם על ידי תכנון והכרה של התקנים השונים והטמעה בהוראות התכנית ואם על ידי היוועצות במתכנן תאורה (לא כזה של בתים), כתלות בסביבת התכנית.
לקריאה נוספת:
האתר של: The International Dark-Sky Association - קישור
זיהום אור באתר של טבע BIZ - קישור
Comments